Plötslig värk i tänderna
Vanliga problem vid smärta i tänder
Plötslig värk i tänderna – orsaker, symtom och när du bör söka hjälp
Att plötsligt få ont i tänderna kan vara både skrämmande och förvirrande. Smärtan kan uppstå från ingenstans, påverka en eller flera tänder och göra det svårt att äta, sova eller koncentrera sig. Även om många typer av tandvärk har en tydlig orsak, är det inte alltid uppenbart varför den dyker upp så hastigt.
I den här artikeln går vi igenom de vanligaste orsakerna till plötslig tandvärk, hur du kan lindra smärtan tillfälligt och när det är dags att kontakta din tandläkare i Askim – www.tandlyftet.se
Vad är plötslig tandvärk?
Plötslig tandvärk definieras som en smärta i eller runt en tand som uppstår oväntat, utan förvarning. Smärtan kan vara skarp, molande, ilande eller pulserande och den kan förvärras vid tuggning, när du dricker något kallt eller bara genom att andas in kall luft.
Till skillnad från långsamt ökande obehag – som vid exempelvis begynnande karies – kännetecknas den här typen av smärta av sin intensitet och snabbhet.
Vanliga orsaker till plötslig tandvärk
Det finns flera olika tillstånd som kan ligga bakom akut smärta i tänderna. Här är några av de vanligaste.
Hål i tänderna (karies)
Ett hål i en tand utvecklas ofta gradvis, men det kan orsaka plötslig smärta om det når nerven. Smärtan kan förvärras när du äter sött, dricker något kallt eller tuggar. Ibland märker du inte hålet förrän smärtan blir påtaglig.
Sprickor eller skador i tanden
En spricka i en tand kan uppstå plötsligt, till exempel när du tuggar på något hårt eller vid en olycka. Det kan kännas som en stickande smärta som kommer och går, särskilt när du tuggar eller utsätter tanden för temperaturväxlingar. Även gamla lagningar som lossnar eller spricker kan orsaka liknande symtom.
Tandinfektion eller böld
En infektion i tandroten eller tandköttet, även kallad abscess, kan orsaka mycket intensiv och plötslig smärta. I många fall följs smärtan av svullnad, rodnad, feber eller en obehaglig smak i munnen. Infektionen uppstår ofta när bakterier tränger in i tandens inre via ett djupt hål eller en skada.
Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation kan ibland ge plötslig smärta, särskilt om tandköttet är mycket irriterat eller om fickor bildats runt tänderna. Du kan också uppleva att tandköttet blöder lätt vid tandborstning eller att området känns ömt och svullet.
Känsliga tandhalsar
Om tandköttet dragit sig tillbaka och tandhalsarna blivit exponerade, kan du uppleva plötsliga ilningar eller smärta vid kyla, värme eller beröring. Denna typ av smärta är oftast kortvarig men kan vara mycket obehaglig.
Tandpressning eller gnissling
Många pressar eller gnisslar tänder utan att vara medvetna om det, särskilt under natten. Denna överbelastning kan leda till mikroskador i tänderna, spända käkmuskler och plötslig värk. Smärtan kan kännas diffus och påverka flera tänder samtidigt.
När bör du söka akut tandvård?
Det är inte alltid lätt att veta när det är dags att kontakta tandläkare. Men i vissa fall är det viktigt att agera snabbt. Här är några tecken på att du bör söka vård omedelbart:
Smärtan är stark och ihållande
Du har svullnad i kinden eller tandköttet
Feber i kombination med tandvärk
Tanden känns lös eller rör sig
Du har varsmak i munnen eller synlig böld
Smärtan påverkar din sömn, aptit eller vardag
Dessa symtom kan tyda på infektion eller allvarligare skador som kräver professionell behandling.
Så kan du lindra smärtan själv – tillfälligt
I väntan på att få komma till tandläkaren finns det några saker du kan göra för att lindra obehaget:
- Undvik att tugga på den sida där det gör ont
- Skölj munnen med ljummet saltvatten för att minska irritation
- Använd receptfri smärtlindring, exempelvis ibuprofen eller paracetamol
- Undvik kalla drycker och hårda livsmedel
Applicera kyla på kinden för att dämpa eventuell svullnad - Använd bettskena om du misstänker att du pressar tänder
Observera att detta bara är tillfälliga lösningar. Att dölja smärtan med smärtstillande istället för att ta reda på orsaken kan förvärra problemet på sikt.
Vad gör tandläkaren vid plötslig tandvärk?
Vid ett akutbesök kommer tandläkaren först att göra en klinisk undersökning och eventuellt ta röntgenbilder för att avgöra vad som orsakar smärtan. Beroende på diagnos kan behandlingen inkludera:
- Fyllning av ett hål
- Akut rotbehandling vid infektion
- Tandslipning eller justering vid spricka eller bettfel
- Antibiotikabehandling vid abscess eller infektion
- Tandutdragning om tanden är allvarligt skadad
- Rengöring och behandling av inflammerat tandkött
I många fall ges en tillfällig lösning vid det första besöket, och du får sedan komma tillbaka för fortsatt behandling.
Så förebygger du framtida smärtanfall
Många akuta tandbesvär hade kunnat förhindras genom förebyggande åtgärder. Här är några vanor som minskar risken för plötslig tandvärk:
- Borsta tänderna två gånger dagligen med fluortandkräm
- Använd tandtråd eller mellanrumsborste varje dag
- Undvik att tugga på hårda föremål som is eller pennor
- Gå på regelbundna tandläkarundersökningar
- Använd bettskena om du pressar tänder
- Hantera stress genom motion, andningsövningar eller terapi
Att ta hand om sin munhälsa kontinuerligt är den bästa investeringen för att slippa plötsliga smärtsamma överraskningar.
Plötslig värk i tänderna kan bero på flera orsaker, däribland karies, sprickor, infektioner, inflammation eller överbelastning. Smärtan kan vara lokal eller diffus och variera i intensitet, men bör alltid tas på allvar. Även om vissa tillstånd går över av sig själva, är det viktigt att boka tid hos tandläkare om smärtan kvarstår eller förvärras.
Genom att förstå möjliga orsaker och veta när du ska söka hjälp, kan du agera snabbt – och få den behandling du behöver. Vänta inte ut smärtan. Ju tidigare du får vård, desto enklare är det att lösa problemet och återfå en smärtfri vardag.
Plötslig tandvärk? Så vet du när det är dags att söka akut tandvård
Inledningsvis: när tandvärken kommer från ingenstans Du kanske vaknar mitt i natten av en dov, bultande smärta som strålar från käken upp mot tinningen. Du har inte slagit i något, inte ätit något särskilt – men ändå gör det plötsligt väldigt ont. Frågan uppstår...
Akut tandvård i Göteborg – snabb hjälp tryggt och enkelt
Göteborg sjuder av liv. Här rullar spårvagnarna genom Avenyn, människorna rör sig i strömmande tempo och tempot är ofta högt. Men mitt i vardagens puls kan tandvärk, olyckor eller plötsliga besvär sätta stopp för allt. I sådana lägen är det skönt att veta att akut...
Akut tandvård i Jönköping – boka akuttid
En plötslig tandvärk, ett brutet bett eller en infekterad tandrot kan på bara några timmar bli outhärdligt. Oavsett om det sker en vardagsmorgon eller sent en helgkväll är det tryggt att veta att det finns akut tandvård i Jönköping – med kompetent hjälp tillgänglig...